TEKAŠKO DRUŠTVO SAVINJČAN, Trubarjeva ulica 1, 3310 Žalec

Tekaško društvo SAVINJČAN vpisuje nove člane za vse starostne kategorije. Če si zainterisiran-a in te atletika veseli, nas pokliči ali nam piši:
041 208 822 (Boris)
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

…najbolje pa je, če kar prideš na prvi trening in sicer v torek 5. septembra ob 16.30 uri!
Treningi se odvijajo na atletskem štadionu v Žalcu (v primeru slabega vremena ter preko zime v telovadnici OŠ Žalec), od 5. septembra 2017 dalje, vsak torek in četrtek. Zbiramo se pri blazini za skok v višino.
Atletska šola je namenjena vsem otrokom, ki se želijo bodisi razgibati, se pravilno koordinacijsko in motorično razviti, postati pravi atleti ali le postaviti trdne temelje v katerikoli drugi športni panogi.

Vpis je možen kadarkoli, tudi med šolskim letom!

Okvirni urnik:
16.15-17.30 – skupina I (otroci letnik 2007 in mlajši)
17.30-19.00 – skupina II. (otroci letnik 2006 in starejši)

Treninge vodi Boris Podpečan. V AD Kladivar Celje deluje tudi kot trener za srednje in dolge proge.
Vadnina znaša 25 EUR za vadbo, ki poteka 2x tedensko oz. 30 EUR za 3x tedensko vadbo (tekmovalna atletika). Če je v vadbo vključenih več otrok istih staršev, vadnina za drugega družinskega člana znaša 10 EUR (le v primeru, če otroka hodita na vadbo 2x na teden; za 1x na teden popust ne velja). Za socialno ogrožene družine vadnina po dogovoru! Treningi se plačujejo s položnico, ki jo starši prejmejo po emailu.

STRATEGIJA ATLETSKE ŠOLE

Besede naše nekdanje vrhunske atletinje Brigite Bukovec, dobitnice srebrne olimpijske medalje:
Sem velika nasprotnica vključevanja otrok v vrhunski šport v mlajših letih. Otrok preprosto prezgodaj začuti tekmovalnost. To je šlo predaleč. Starši se mešajo v klube, gledajo, kako otroci trenirajo, in jih silijo, vedno so pri trenerjih. Pri osmih letih morajo biti vsi najboljši. In to je vrhunski šport? S tem da je za moje pojme tudi preveč treningov. Opazila je, da nekateri starši svojim otrokom povzročajo frustracije, s tem ko skušajo na njihovih primerih nadoknaditi tisto, česar sami niso dosegli ali pa so o tem sanjarili v mladosti. "Je pa razlika. Pri otrocih športnikov tega ne opažam, ampak bolj pri drugih. Pri rekreativcih, ali pa strastnih športnih navijačih, ki živijo v idealih in imajo še neizpete sanje. Pa seveda ne govorim o vseh, da me ne boste narobe razumeli. Kamorkoli vključiš otroka, je takoj selekcija. Kako pa vejo, da sedemletni otrok čez tri leta ne bo dober? Kdo pa je tak strokovnjak? Dobro, eni so nadpovprečno nadarjeni za šport, pač zaradi njihove motorike, preostali pa ne. In tem ne bi smeli delate krivice. Starši se morajo bolj zavedati, da vsak ne more biti v Barceloni in Realu. Da je zelo težka pot in da so zelo redki na svetu, ki jim to uspe. Ene vrsta tekmovalnosti je zdrava, če pa okuži še starše, ki so bolestno ambiciozni, lahko nastane neprijetna kombinacija. Žrtev (p)ostane otrok.
In takšno razmišljanje je tudi v naši atletski šoli. Treniramo na dolgi rok, vsako leto eno stopničko višje.
Za otroka je namreč potreba po gibanju naravna, in če živi v družini, v kateri je šport del življenja, je zelo velika verjetnost, da ga bo ponotranjil tudi sam. Morda v drugačni obliki kot njegovi starši, a zagotovo bo šport zanj postal navada, ki jo bo z veseljem gojil vse življenje. In natanko to, je bistvo športa – da postane sredstvo za bolj zdravo in kakovostnejše življenje.
Torej ne pozabimo… Starši smo največji vzor svojim otrokom!!!

DOLGOROČNI KLUBSKI CILJ

Kljub temu, da imamo v Žalcu dva atletska kluba, je naša usmeritev oz. cilj v Savinjski dolini ustvariti atlete-tekače, ki bodo tekmovali na 400m (dolgi šprint), kakor tudi na srednje (800m, 1.500m) in dolge proge (5.000m, 10.000m).
Seveda se v naši atletski šoli ta usmeritev ne prične takoj (ni prehitre specializacije treninga). Program vadbe je prilagojen starosti otroka in sicer prehaja skozi igro do resne atletske vadbe. Pri vseh pa je osnovni poudarek na celovitem razvoju psiho-motoričnih sposobnosti.
Tečemo, šprintamo, skačemo, mečemo…skratka vse to, kar je najbolj pomembno, da otrok spoznava čim več različnih vrst gibanja na prostem.
V današnjih časih je veliko tekmovalnosti na vseh področjih. Zato želimo opozoriti, da lahko prezgodnja tekmovalnost otrok zelo škodi!
To pomeni, da tisti otroci, ki prehitro začnejo specialno trenirati, pozneje ne dosegajo uspehov na visoki tekmovalni ravni, četudi imajo potencial. Ker začnejo trenirati in tekmovati prezgodaj, se zasitijo in pozneje, ko bi treningi res morali postati zahtevni, zanje nimajo več motivacije. Druga temna plat prehitre športne specializacije pa so poškodbe, ki nastanejo zaradi izkoriščanja biološkega potenciala mladostnikov, še preden je ta res do konca razvit. Zato je ravno široka športna aktivnost najboljši temelj za poznejšo uresničitev nadpovprečnega športnega talenta.

PRIDRUŽI SE NAŠI SKUPINI!

 

      IMG 3790